Pressemateriale
Manden, Konen & Missionen


Hent som redigerbart Word-dokument [16 KB].

100 år gammelt afrikansk drama 
En tung mursten, et gammelt, rustent gevær, en homøopatisk dyrlægebog og to helt almindelige mennesker med helt ualmindelige liv er blot nogle af ingredienserne i det foredrag, som Hans Wendelboe Bøcher holder i _______, ___dag den ______.

I mere end 12 år, og på hundrede års afstand og på tværs af tre kontinenter har han jagtet historien om lægemissionæren Mogens Uhrenholt fra Øster Uttrup ved Aalborg, der under Første Verdenskrig rejste til Nigeria som en af de første missionærer i det, der dengang hed Dansk Forenet Sudan Mission, i dag Mission Afrika.

Da den Hans Wendelboe Bøcher sammen med sin kollega Torben Uhrenholt og 20 spændte teenagere fra Horne Efterskole i skoleåret 2005/06 for første gang rejste til Nigeria, anede de intet om, hvad der var dem i vente. Men i den lille by Numan i delstaten Adamawa i det nordøstlige Nigeria ændrede deres verden sig en smule.

- Min interesse blev for alvor vagt en tirsdag sidst i november 2006, da jeg for anden gang besøgte landet. Sammen med endnu et hold elever fra efterskolens rejse- og kulturlinje horneXplorer sad min kollega og jeg på stenbænkene langs væggen i den lille, runde St. John's Church. Ved det primitive alter stod den lutherske ærkebiskops kone, Kaja Babba og fortalte om kirkens historie, fortæller Hans Wendelboe Bøcher, der i dag arbejder som koordinator, PR-, kirke- og kulturmedarbejder i Lindholm Sogn ved Aalborg.

Og så kom startskuddet til mere end 12 års intens forskning: - Det var Dr. Mogens Uhrenholt fra Øster Uttrup, der byggede kirken i 1916. Mon han er i familie med dig, Torben, lød ærkebiskoppens kones nysgerrige spørgsmål. Torben Uhrenholt afviste umiddelbart, men overvejede alligevel muligheden for, at han her var stødt ind nogle af i sine forfædre - på hundrede års afstand og mere end 4000 kilometer hjemmefra, vel at mærke.

Og jo, Mogens Uhrenholt er såmænd min tidligere kollages bedstefars fætter. Det fælles link er altså deres tipoldefar, men det er ikke omdrejningspunktet i det spændende foredrag. Det er derimod fortællingen om Mogens og Eline, der af hver deres smertelige årsager valgte at forberede sig i adskillige år, inden de under Første Verdenskrig rejste gennem minefyldt farvand til et fremmed kontinent, hvor de hverken kendte kulturen, sproget eller klimaet, fortæller Hans Wendelboe Bøcher. Forud gik næsten 10 års uddannelse og forberedelse. Og tabet af både første kone og børn. 

Hans Wendelboe Bøcher har siden rejst i Nigeria adskillige gange - senest i forbindelse med 100-året for åbningen af missionsstationen i Nigeria, november 2018, hvor han er inviteret af LCCN, Den lutherske kirke i Nigeria, til at holde sit foredrag - og gjort endnu flere besøg i Rigsarkivets dybe gemmer for at finde facetterne i det store drama. Foredraget består således af lige dele sprudlende historiefortælling med lyd, billeder og video, et gammelt gevær, en homøopatisk dyrlægebog, en mængde friske pust fra Afrika og masser af inspiration til selv at gå i gang med at slægtsforske, men størst af alt: Fortællingen om to helt almindelige mennesker med helt ualmindelige liv.

På Hans Wendelboe Bøchers forskningsplatform www.missionnigeria.dk kan man se film og billeder fra Nigeria, og læse mange af parrets hundrede år gamle breve.

Hent som redigerbart Word-dokument [16 KB].

 


Hans Wendelboe Bøcher har rejst adskillige gange i Nigeria.
Højreklik på billedet for fuld kvalitet.
1,3 MB KB
Mogens og Eline Uhrenholt.
Missionærer i Nigeria 1916-1920.

Højreklik på billedet for fuld kvalitet.
3,2 MB

Torben Uhrenholt foran St. John's Church, som hans bedstefars fætter byggede i Numan i Nigeria i 1916..
Højreklik på billedet for fuld kvalitet.
2,8 MB

Brev fra Mogens Uhrenholt til familien, skrevet ombord på dampskibet "Farquah", en dags rejse fra Afrikas kyst, 26. august 2016.
Højreklik på billedet for fuld kvalitet.
476 KB

Hans Wendelboe Bøcher.
Højreklik på billedet for fuld kvalitet.
2,8 MB

Et rustent gevær, en tung, letbrændt mursten og en homøopatisk dyrlægebog fra 1877. Alle tre dele er vigtige og afgørende elementer i foredraget om Mogens Uhrenholt. 
Højreklik på billedet for fuld kvalitet.
1,3 MB

 

Teaser-videoen kan indlejres ved at benytte følgende kode:
​​



- Eller blot paste https://youtu.be/65LQJ-ukhZg på fx. facebook.

 

 


Link til denne side:
http://hanswendelboe.dk/2016/?side=sider/foredrag_uhrenholt_pressemateriale.htm&artikel=colofon_foredrag_tibet.php