Højruphus 
Kringelhøjvej 7, Horne. Her boede Danmarks ældste, Kirsten Højrup

Lidt tilbagetrukket fra vejen ligger den gamle murermestervilla. Huset er bygget i 1921 af murermester Peder Højrup og dennes hustru Kirsten, som boede der til sin død. Hun var da intet mindre end 109 år gamme og havde indtil da passet huset og haven selv!

På den sammlede liste over de ældste danskere er Kirsten den niende ældste.
 


Kirsten Højrup fik hvert år på sin fødselsdag - fra hun blev 100 - besøg af daværende borgmester i den nu nedlagte Hirtshals Kommune, Knud Størup. Her faldt, efter sigende, år efter år følgende ordveksling:

Knud Størup: "Nå, Kirsten, vi ses næste år!"
Kirsten Højrup: "Ja, hvis DU lever så længe!"

 


Indtil en alder af 106 kravlede Kirsten hver aften op ad hønsestien til sit sovekammer på første sal. Med lyset slukket, da der ikke var afbryder ovenfor trappen! Men i 2000 måtte hun give op og sovei stuen; ikke pga. eget helbred; men hjemmehjælpernes arbejdsmiljøbeskrivelse tillod ikke at kravle på hønsestier! 

Huset er bygget af overvejende bygget af overskydende materialer fra Peder Højrups murerfirma. Oprindeligt stod husets facede mod vejen i røde musten med hvide bånd, mens bagsiden var rejst i gule sten. Begge gavle var pudsede.

I 2004 solgte Kirstens aldrende arvinger huset til en ung familie, der satte huset i huset i stand og senere solgte til undertegnede.

Vi har siden etableret nyt køkken, sat nye vinder i og vinteren 2009/2010 bygget kvist og lagt nyt tag. I sensommeren 2016 hulmursisoleres og skiftes fyringskilde fra olie- til pillefyr.


Luftbillede ca. 1944


Besøg Højruphus på Facebook.

 

 

 


Link til denne side:
http://hanswendelboe.dk/2016/?side=sider/hoejruphus.htm&artikel=0