... / ARTIKLER / FLAGDAGE / 1. OG 2. PINSEDAG 1. OG 2. PINSEDAG
Vi flager i dag og i morgen på Det grønne hjørne, fordi det er første og anden pinsedag.
Jean II Restout (1692–1768): "Pentecoste", 1732. Et af de mest interessante billeder, der fortæller historien om, hvordan Helligånden kom til jorden, er malet Jean Restout II. Restout skabte oprindeligt billedet til klosteret Saint-Denis uden for Paris. Apostlene og Maria er afbildet i en stor, romersk atriumgård, mens Helligånden stiger ned gennem den overskyede himmel. Den Hellige Ånd er afbildet som lys, der skinner gennem mørket, og man ser tydeligt, hvordan Jesu disciple modtager ildtungerne foran panden.
Maleriet fokuserer primært på Jomfru Maria, der er afbildet i centrum. Hendes reaktion står i kontrast til de andres. Hvor de er chokerede og forvirrede over den mærkværdige oplevelse, er Maria helt rolig og nærmest fuld af nåde.
50, præcis så mange dage er gået siden påske. På græsk hedder ordenstallet halvtredsindstyvende; 'pentekoste'. Og det er af dét ord, 'pentekoste', at ordet PINSE kommer.
Der er altså i dag 50 dage siden Jesus døde på korset og genopstod af graven, og 10 dage siden, han i en sky steg til himmels og forsvandt fra jorden. Men i pinsen fejrer kristendommen, at Gud igen kom til jorden; denne gang i form af Helligånden, som skaber tro, håb og fællesskab blandt mennesker.
Pinsebudskabet findes i Apostlenes Gerninger, kap 2. i Det nye testament. Her fortælles, at Helligånden gav disciplene ildtunger, som et tegn på Guds ånd. Ildtungerne skulle gøre det muligt for disciplene, at tale og forstå alle sprog. På den måde kunne disciplene sprede den kristne tro til hele verden. Pinsen kaldes derfor også for den kristne kirkes fødselsdag.
I Horne er pinsen også synonym med 'Pondus Cup', 'Danske Bank Cup' og senest 'Slagter Winther Cup'. Boldklubben Horne KFUM har siden 1988 stået bag den hyggelige fodboldturnering på banerne på Gl. Terpetvej (men også banerne ved Hirtshals Boldklub og ved Horne Skole har været benyttet). Hvert år har op mod 200 lokale, smilende frivillige medhjælpere taget imod 75 hold og deres pårørende, primært fra Danmark og Norge.
Det er der ikke meget ildtunger og flammeord over. Men der er masser af fællesskab; både for de mange, unge spillere, men i den grad også for os mange lokale. Det giver stolthed at være sammen og løfte så stor en opgave sammen. Og det giver i sandhed glæde og livsmod langt ud over pinsen, når de blå Slagter Winther Cup-trøjer med Tonny Thomsens rendegraver på ryggen, bliver skiftet ud med hverdagstøjet. For det er nu engang nemmere at låne en kop sukker, en rulle stærk nylontråd, en trailer eller et pælebor af en, man har stegt 700 pølser med, solgt kaffe med, rengjort toiletter med eller tålmodigt lyttet på pylrede, norske fodboldmødre spørge efter plaster pinse efter pinse med ...
Det er jo det, vi kan i Horne! Vi står sammen om at løfte en fodboldturnering eller bygge et nyt grønt hjørne. Vi står sammen; også i år, hvor den 33. udgave af Slagter Winther Cup skulle have være begyndt i går, men - som så mange andre større begivenheder denne sommer, er aflyst på grund af Corona. Vi står sammen og hejser flaget i dag, pinsedag og i morgen, anden pinsedag. - Og så tager vi revanche næste år, hvor I alle naturligvis er velkommen til en pinse i blå (eller sorte?) trøjer!
Glædelig pinse!
|