../ FOREDRAG / MARIE DORTHEAS SKJULTE SKÆBNE
Min oldemor levede i en årrække et hårdt liv på fattiggården i Svendborg. Uden sine børn! Om dét handler mit nye foredrag; men endnu mere om Marie Dortheas fantastiske vej videre ud derfra og om de tråde hendes livsbane - både den faktiske og den konstruerede, der på tragisk vis var med til at definere hendes datter, min farmors liv.
Der skulle gå præcis 100 før sandheden om Marie Dorthea Skovs sidste år og alt for tidlige død endelig kom frem. Men da var det både for sent og endelig på tide! Marie Dorthea forsvandt ud af familiens liv i 1908, da hendes datter, min farmor, var blot 7 år gammel. Men min farmor mistede ikke kun sin mor; også hendes far forsvandt og dukkede aldrig op. "Mine forældres grave, om de overhovedet har nogle, ved jeg ikke hvor er" skrev hun til sin svenske fætter. Og det nagede hende livet igennem. Tabet af forældrene plagede min farmor hele livet igennem og fik hende til at overveje ikke selv at få børn; sæt nu, der hvilede en forbandelse over hende, som hun kunne komme til at give videre. Heldigvis fik hun min far, som i mange år jagtede Marie Dortheas skæbne. Rygtet gik, at hun døde fordrukken i en snedrive i Bogense i 1916 og at hendes mand skød sig selv. Men kan det passe? Det personlige foredrag består af lige dele personalhistorie, levende slægtsforskning og rørende udbedring af generationers forkert forstået familiekrønike.
Tag med på jagt gennem gamle familiekrøniker, kirkebøger og fattiggårdens annaler. Bliv både inspireret til selv at slægtsforske og lidt gladere for den store fortælling i den lille.
Det er sagt om foredraget
"Forbløffende fortælling, men endnu mere imponerende, at Hans kan holde styr på alle detaljerne."
Georg Henriksen, Aalborg "Fortællingen er desværre ikke unik. De fleste familier har lignende fortællinger og skæbner, men få har adgang til detaljerne og kan sætte den sammen. Det er i virkeligheden Hans' største bedrift; at fortælle historien om Marie Dorthea, så den bliver din og min familie og fortællingen om fattigdom i begyndelsen af 1900-tallet." Allan Friis, Frederiksen
Foredraget er tidligere holdt bl.a. her:
Østervrå Frikirke |