../ FOREDRAG / MISSION:NIGERIA / PRESSE
Pressebilleder i stor opløsning under teksten.
100 ÅR GAMMELT AFRIKANSK DRAMA
En tung mursten, et gammelt, rustent gevær, en homøopatisk dyrlægebog og to helt almindelige mennesker med helt ualmindelige liv er blot nogle af ingredienserne i det foredrag, som DR-researcher, historisk konsulent og digital kommunikatør Hans Wendelboe Bøcher holder i _______, ___dag den ______.
I mere end 17 år, på hundrede års afstand og på tværs af tre kontinenter har han jagtet historien om lægemissionær Mogens Uhrenholt fra Øster Uttrup ved Aalborg, der under Første Verdenskrig rejste til Nigeria som en af de første missionærer i Dansk Forenet Sudan Mission, i dag Mission Afrika. Da Hans Wendelboe Bøcher sammen med sin kollega Torben Uhrenholt og 20 spændte teenagere fra Horne Efterskole i skoleåret 2005/06 for første gang rejste til Nigeria, anede de intet om, hvad der var dem i vente. Men i den lille by Numan i delstaten Adamawa i det nordøstlige Nigeria ændrede deres verden sig en smule. - Men min interesse blev for alvor vagt en tirsdag sidst i november 2006, da jeg for anden gang besøgte landet. Sammen med endnu et hold elever fra efterskolens rejse- og kulturlinje sad min kollega og jeg på stenbænkene langs væggen i den lille, runde St. John's Church. Ved det primitive alter stod den lutherske ærkebiskops kone og fortalte om kirkens historie, fortæller Hans Wendelboe Bøcher. Og så kom startskuddet til mere end 17 års intens forskning:
- Det var Dr. Mogens Uhrenholt fra Øster Uttrup, der byggede kirken i 1916. Mon han er i familie med dig, Torben, lød ærkebiskoppens kones nysgerrige spørgsmål. Torben Uhrenholt afviste umiddelbart, men overvejede alligevel muligheden for, at han her var stødt ind nogle af i sine forfædre - på hundrede års afstand og mere end 4.000 kilometer hjemmefra, vel at mærke.
Og jo, Mogens Uhrenholt er min tidligere kollages bedstefars fætter. Det fælles link er altså Torbens tipoldefar, men det er ikke omdrejningspunktet i det spændende foredrag. Det er derimod fortællingen om Mogens og Eline, der af hver deres smertelige årsager valgte at forberede sig i adskillige år. Mogens mistede både sin forretning, en kone og to børn. Også Eline mistede, inden de sammen under Første Verdenskrig rejste gennem minefyldt farvand til et fremmed kontinent, hvor de hverken kendte kulturen, sproget eller klimaet, fortæller Hans Wendelboe Bøcher.
Hans Wendelboe Bøcher har siden rejst i Nigeria adskillige gange - senest i forbindelse med 100-året for Uhrenholts åbning af missionsstationen i Nigeria, november 2018, hvor han var inviteret af Den lutherske kirke i Nigeria, til at holde sit foredrag. Og mere end 50 besøg i Rigsarkivets dybe gemmer har afsløret flere facetter i det store drama. Foredraget består således af lige dele sprudlende historiefortælling med lyd, billeder og video, et gammelt gevær, en homøopatisk dyrlægebog, en mængde friske pust fra Afrika og masser af inspiration til selv at gå i gang med at slægtsforske, men størst af alt: Fortællingen om to helt almindelige mennesker med helt ualmindelige liv. I 2021 skrev Karsten Høegh Brønnum - på baggrund af Hans Wendelboe Bøchers reserach - den dokumentariske roman, "Banebryder", der fortæller dobbelthistorien om Mogens Uhrenholt og Karstens farfar, pioneren og lægemissionæren Niels Høegh Brønnum. På Hans Wendelboe Bøchers forskningsplatform www.missionnigeria.dk kan man se film og billeder fra Nigeria, og læse mange af parrets hundrede år gamle breve.
|