DET (MESTE) ER SANDT
75 klummer om livet
som selvudnævnt tøffelhelt
2. oplag, medio marts 2025





../ FOREDRAG / BAGOM BROSTREAM / PRESSE

BAGOM BROSTREAM /
PRESSEMATERIALE 

 

Hent som redigerbart Word-dokument [24 KB].
 
 
Hvad sker der, hvis man lader direktøren for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm flytte ind i gamle, danske guldaldermalerier? - Ikke det vilde, skulle man tro, men med mere end 8.000 delinger og 30.000 likes på Facebook få dage, viste kommunikatør og billedkunstneren Hans Wendelboe Bøcher, da corona-pandemien var på sit højeste, at det netop var tilfældet.
 
Nu er den sjove gimmick, som Statens Museum for Kunst har kaldt "genial", blevet til et foredrag om kunst og historier; underfundigt serveret med Søren Brostrøm som fast følgesvend, griner Hans Wendelboe Bøcher, der _____dag den ______ holder sir foredrag "BroStream" i _________.
 
Hvad, der begyndte som en videreudløber af de mange memes med den amerikanske senator Bernie Sanders, der med store strikvanter sad tilbagelænet ved Præsident Joe Bidens indsættelse, har nu vost sig at være et solidt humoristisk og kunsthistorisk koncept, der nu ogspå er blevet til et foredrag. 

- Da jeg så billedet af Bernie dukke op alle mulige og umulige steder, tænkte jeg: - So ein Ding müßen wir auch haben!, fortæller Hans Wendelboe Bøcher, der er uddannet billedkunstlærer og i en årrække underviste efterskoleelever i billedkunst.

Valget faldt hurtigt på at indsætte Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm i kendte, danske kunstbilleder. Men Hans Wendelboe gik skridtet videre og skrev til hvert billede en forklarende tekst, der fortæller om kunstneren, originalbilledet og dets samtid. Samtidig forsøger han uden at være moraliserende, at pege på mulige tolkninger af værket i den nye, manipulerede version:

- Ved digitalt at indsætte Søren Brostrøm i de gamle mestres malerier opstår en ejendommelig kobling mellem fortid og nutid, mellem kunst og virkelighed, mellem storpolitik og almindelig hverdagstragik. Det er verdener, der mødes, men også verdener, der opstår. Det er historiefortælling, kunsthistorie, nyhedsformidling og til nød en politisk kommentar i skøn forening, fortæller Hans Wendelboe Bøcher.

- Men hvis man ser nøje efter, er der ikke én entydig tolkning af mine manipulationer. Brostrøm indtager i nogle billeder skurkerollen, mens han i andre tydeligvis er helten og forløseren, forklarer billedmageren fra Vendsyssel.

For eksempel viser Erik Henningsens "Sat ud" fra 1892 en fortvivlet familie, der er sat på gaden midt om vinteren. I baggrunden argumenterer familiefaderen med en politibetjent. Men i Wendelboe Bøchers version er betjenten skiftet med Søren Brostrøm.

- Det har mange har reageret voldsomt på. Brostrøm sætter jo ikke nogen på gaden, lyder indvendingerne. - Nej, men ved at udskifte betjenten med Brostrøm, får Brostrøm nok skurkerollen, men også rollen som ham, der dikterer, hvad der videre skal og bør ske. Samtidig bliver familien symbol på den frustrerede befolkning, der på grund af coronasmitte var forvist - ikke fra eget hjem; nærmest tværtimod - men fra sociale aktiviteter, teatre, restauranter, fitnesscentre.

- På den måde får nutidens aktuelle historie vægt af historiens store bagkatalog. Samtidig giver det, som Statens Museum for Kunst skrev i kommentarsporet på deres facebookside, mulighed for at diskutere ”intertekstualitet, ophavsret, remix- og internetkultur”.

I foredraget, der går bag om BroStream-successen, indfører Hans Wendelboe Bøcher også publikum på elegant vis i en række praktiske tilgange til at se på og forstå billedkunst.

De bedste billeder ligger på Hans Wendelboe Bøchers Facebook-væg i galleriet "BroStream - Søren Brostrøm holder pressemøde i kunstens verden".

 
 
Hent som redigerbart Word-dokument [24 KB].
 



Klik på billederne for at vise i fuld kvalitet.

 

Hans Wendelboe Bøcher
Hans Wendelboe Bøcher elsker billedkunst og skabte under coronanedlukningen billedserien 'BroStream', hvori han satte direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm ind i en række ikoniske danske og internationale malerier.
Foto: H. Skov.
Klik på billedet for at vise i fuld kvalitet: 2,9 MB  


Hans Wendelboe Bøcher
Michael Ancher: "Vil han klare pynten?", ca. 1880.
Digitalt manipuleret januar 2021 af Hans Wendelboe Bøcher.
Foto: H. Skov.
Klik på billedet for at vise i fuld kvalitet: 1,1 MB  


Hans Wendelboe Bøcher
Vilhelm Hammershøi: "Interiør. Strandgade 30" (1906-1908)
Digitalt manipuleret februar 2021 af Hans Wendelboe Bøcher.
Foto: H. Skov.
Klik på billedet for at vise i fuld kvalitet: 1,9 MB  

 
 

Kontakt

Hans Wendelboe Bøcher
Kringelhøjvej 7, Horne
DK9850 Hirthals
Tlf. +45 2515 2436
mail@hanswendelboe.dk

Curriculum Vitae

Hans Wendelboe Bøcher - Facebook  Hans Wendelboe Bøcher - Instagram  Hans Wendelboe Bøcher - YouTube  Hans Wendelboe Bøcher - Linkedin 

 

copyright © Hans Wendelboe Bøcher 2019-2021